Beleving

Jazz & Whisky

Hans Offringa is ook aanwezig tijdens Seabottom Festival 2019. Whisky is en blijft een geliefde drank onder veel jazz-musici. De man die jazz, whisky en woorden op de best denkbare wijze wist te blenden was klarinettist en auteur Artie Shaw. Hij noteerde ooit: Jazz Was Born in A Whiskey Barrel. Jazz vindt zijn oorsprong in de traditionele volksmuziek die Afrikaanse slaven naar de Amerika’s meebrachten en werd door de blanke meerderheid in de VS aanvankelijk beschouwd als een ruwe en ongeschoolde vorm van “lawaai”, om decennia later door diezelfde massa omarmd te worden. Zowel whisky als jazz zijn “acquired tastes”, producten die vervaardigd zijn door professionele en toegewijde vakmensen. Op microniveau gaat het over een single malt whisky gemixt met de performance van een individuele jazzmusicus. Een indringender kijk in het leven van die grote individualisten levert nog meer vergelijkingsmateriaal op en leidt tot een ware blend van musicus en whisky. Tijdens het festival is het mogelijk om een gesigneerd exemplaar van Malts & Jazz aan te schaffen op de stand van de Seabottom Whisky Club.

Fotograaf: John Paul.


Sigaren

Ronald Riecker sigarenliefhebber en vakidioot is al jaren de longfiller specialist van Lelystad. Ongeveer 28 jaar geleden stapte Ronald de tabakswereld in, als niet roker nota bene. Als snel was de nieuwsgierigheid naar sigaren groot. Ronald ging naar diverse cursussen en proefde zo nu en dan eens wat. De liefde voor sigaren bloeide op toen Ronald in aanraking kwam met longfillers, de handgemaakte sigaren uit oa.a. Cuba, Dominicaanse republiek en Nicaragua. In de Primera winkel (Lelycentre) heeft Ronald een ruime humidor met meer dan 200 verschillende sigaren. Zelf is hij groot liefhebber van Nicaragua sigaren. Voor zijn sigaren is hij ook naar Nicaragua geweest. Maar ook Cuba heeft hij bezocht. Hier om zijn vakdiploma te halen om Habano Specialist te mogen worden. Als sigarenliefhebber heet Ronald u van harte welkom op Seabottom 2019. Een goed gesprek over sigaren is altijd boeiend en leerzaam!


Branderijen

Marco Goudriaan gebruikt een eigen techniek waarbij hij gebruik maakt van gasbranders en brandvrije pasta. Hij noemt zijn werken ‘’branderijen’’. Uit de branderijen van Marco spreekt een duidelijke liefde voor muziek en muzikanten. Met een eigen gemaakte vuurvaste pasta en een brander maakt hij de mooiste portretten op houten panelen. Die beelden zijn vaak close-ups van beroemde blues, jazz of pop-muzikanten. De afgebeelde personen worden in actie getoond: zij maken muziek. De branderijen van Marco maken duidelijk dat vuur niet alleen een verzengend, maar ook een scheppend element is. De unieke werkwijze en aansprekende portretten van musici, filmsterren en recentelijk ook sporters hebben inmiddels internationale bekendheid gekregen, zo is er al werk naar Amerika en Engeland verscheept. Marco werkt ook in opdracht, in alle afmetingen en op diverse soorten hout.


Barber

DYZL Oldschool Barbershop in Lelystad is opgericht door JC Kristy Hartmann. Een professionele Master Barbier en haarstilist die is afgestudeerd in 1985 in Canada. Zij werkt zij aan zij met Zack de Barber, die afgestuurd is als barber bij de Professional Amsterdam Barber School in 2014. In 2013 heeft ze haar skills als barber opgefrist en de kunst van het knippen tot in de puntjes bijgewerkt. Dit heeft ze gedaan bij de beroemde Schorem Barbiers en bij de New York Barbershop in Rotterdam. Datzelfde jaar werd Kristy ook Master Barber bij de British Master Barbers Alliance. Met meer dan 32 jaar ervaring in het barbershop heeft ze deelgenomen aan verschillende beurzen en tentoonstellingen in de VS, Canada, Duitsland, BMB in het UK en Barber Society in Nederland. De barbershop en barbiers zien er precies zo uit als je opa vroeger met een witte jas en schort, knippend zonder gedoe. Wacht op je knipbeurt met een drankje en goede gesprekken. Barbershops zijn ouderwets en zo hoort het ook; sommige dingen horen gewoon niet te veranderen.